گفتاردرمانی بعد از سکته مغزی یکی از ارکان مهم برنامه درمان و توانبخشی سکته مغزی است که توسط متخصصان ما در مرکز گفتاردرمانی رشد در اصفهان ارائه می شود.
سکته مغزی شایع ترین اختلال نورولوژیک و ناگهانی است که سالانه افراد زیادی را درگیر عوارض خود می کند.
اگر شما یا شخصی که می شناسید دچار سکته مغزی شده است، ضروری است که فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
در مورد سکته، زمان بسیار مهم است. هرچه زودتر کمک پزشکی دریافت شود، شانس به حداقل رساندن آسیب احتمالی و بهبود نتیجه بیشتر است.
رایج ترین علائم سکته مغزی عبارتند از :
- افتادگی صورت: ممکن است یک طرف صورت افتاده یا بی حس شود. از فرد بخواهید لبخند بزند و بررسی کنید که آیا لبخند او ناهموار است یا خیر.
- ضعف بازو: یک دست ممکن است ضعیف یا بی حس شود. از فرد بخواهید که هر دو دست خود را بالا بیاورد و ببینید که آیا یکی از بازوها به سمت پایین حرکت می کند یا خیر.
- مشکلات گفتاری: گفتار ممکن است نامفهوم یا درک آن سخت باشد. از فرد بخواهید یک جمله ساده را تکرار کند و به الگوهای گفتاری غیرعادی گوش دهد.
گفتاردرمانی بعد از سکته مغزی
گفتار درمانی یکی از اجزای مهم توانبخشی پس از سکته مغزی است، به ویژه زمانی که بر مهارت های ارتباطی تأثیر می گذارد. هدف گفتار درمانی پس از سکته مغزی کمک به افراد برای بازیابی توانایی خود در صحبت کردن، درک زبان و برقراری ارتباط موثر است. در اینجا چند نکته کلیدی در مورد گفتار درمانی پس از سکته وجود دارد:
ارزیابی: یک آسیب شناس گفتار-زبان (SLP) توانایی های ارتباطی فرد از جمله تولید گفتار، درک زبان و مهارت های شناختی را ارزیابی می کند. این ارزیابی به تعیین مناطقی که نیاز به بهبود دارند کمک می کند و برنامه درمانی را هدایت می کند.
درمان فردی: SLP یک برنامه درمانی شخصی متناسب با نیازها و اهداف خاص فرد ایجاد می کند. تکنیکهای درمانی ممکن است بر بهبود بیان گفتار، درک و بیان زبان، مهارتهای شناختی مرتبط با ارتباط، و تواناییهای بلع در صورت لزوم تمرکز کنند.
تمرینات گفتاری: SLP ممکن است از تمرینات و تکنیک های مختلفی برای بهبود تولید گفتار استفاده کند. اینها ممکن است شامل تمرین صداها، کلمات یا جملات خاص، کار بر روی کنترل تنفس و صداگذاری و استفاده از استراتژی هایی برای بهبود وضوح و بیان باشد.
زبان درمانی: مهارت های زبانی مانند درک و استفاده از کلمات، جملات و مکالمات ممکن است در درمان مورد هدف قرار گیرند. SLP ممکن است روی ایجاد واژگان، بهبود ساختار جمله و تقویت استراتژی های ارتباطی کار کند.
سایر راهکارهای گفتاردرمانی
درمان شناختی ارتباطی: سکته مغزی همچنین میتواند بر تواناییهای شناختی مرتبط با ارتباط مانند توجه، حافظه و حل مسئله تأثیر بگذارد. SLP ممکن است فعالیتها و تمرینهایی را برای رسیدگی به این مهارتهای شناختی و بهبود عملکرد کلی ارتباط ترکیب کند.
تجهیزات و فناوری کمکی: بسته به نیازهای فرد، SLP ممکن است در مورد استفاده از وسایل کمکی یا فناوری برای پشتیبانی از ارتباطات، توصیه و آموزش دهد. این می تواند شامل دستگاه های تولید کننده گفتار، برنامه های ارتباطی یا روش های ارتباطی جایگزین باشد.
مشارکت خانواده و مراقب: مشارکت دادن اعضای خانواده و مراقبان در فرآیند درمانی بسیار مهم است. آنها می توانند راهبردهایی را برای حمایت و تسهیل ارتباط مؤثر بیاموزند، همچنین می توانند تمرین و پشتیبانی مداوم را در خارج از جلسات درمانی ارائه دهند.
توجه به این نکته ضروری است که مدت و شدت گفتار درمانی پس از سکته مغزی بسته به عوامل فردی مانند شدت سکته مغزی، میزان اختلالات ارتباطی و سلامت و پیشرفت کلی فرد می تواند متفاوت باشد. پیگیری های منظم با SLP برای نظارت بر پیشرفت و انجام تنظیمات برنامه درمانی در صورت نیاز ضروری است.
بیشتر بخوانید :