موتیسم یا لالی انتخابی شرایطی است که در آن کودک با وجود اینکه توانایی حرف زدن را دارد در برخی شرایط مانند در مدرسه سکوت اختیار می کند.
این اختلال معمولا در کودکان رخ می دهد و علائم آن نیز اغلب در سنین زیر ۵ سال خود را نشان می دهند.
کودکان مبتلا به موتیسم معمولا در خانه خوب صحبت می کنند اما به محض ورود به محیط جدید و یا قرار گیری در یک موقعیت خاص از حرف زدن و برقراری ارتباط کلامی با اطرافیان اجتناب می کنند ، به همین دلیل است که مشکل این کودکان در بسیاری از موارد هنگام ورود به مدرسه مشخص می شود.
با وجود این که این کودکان از سلامت کامل شنوایی و گفتار برخوردار هستند ولی به صورت ناگهانی به علت اضطراب و نگرانی توانایی تکلم خود را در برخی شرایط از دست می دهند و حتی ممکن است توانایی برقراری تماس چشمی نیز نداشته باشند.
صحبت نکردن کودک موجب ایجاد مشکلات زیاد دیگری برای کودک در محیط های اجتماعی می شود که می توانند سبب وارد شدن آسیب به فرایند تحصیلی و رشد اجتماعی کودک شود.
بررسی کودک مبتلا موتیسم انتخابی توسط گفتاردرمانگر ضروری است.
گفتاردرمانگر با بررسی سابقه آموزشی ، غربالگری شنوایی ، معاینه حرکت دهان ، ارزیابی گفتار و زبان کودک و صحبت با والدین کودک مبتلا به این اختلال سعی می کند تا علل بروز این اختلال را شناسایی و بر اساس آن از راهکارهای گفتاردرمانی موتیسم برای کمک به این کودکان بهره می برد.
علائم موتیسم
- اجتناب از صحبت کردن و برقراری ارتباط کلامی در برخی موقعیت های خاص
- اختلال اضطرابی
- خجالتی بودن بیش از حد
- ترس از محیط های جدید
- انزوا و گوشه گیری
برای تشخیص لالی انتخابی چه مواردی بررسی می شوند؟
- غربالگری شنوایی برای تشخیص کم شنوایی ، توانایی شنیدن ، عفونت گوش و …
- هماهنگی عضلات در لب ها ، فک و زبان
- مشکلات مشکوک مانند اسکیزوفرنی ، اختلالات نافذ رشد و …
- بررسی عملکرد کلامی کودک در موقعیت های مختلف
- زمان شروع حرف زدن کودک
- توانایی های کلامی کودک
- ارتباطات کلامی و غیر کلامی
گفتاردرمانی موتیسم
گفتاردرمانی برای درمان لالی انتخابی برای هرکودک منحصر به فرد است و بسته به نیازهای کودک ، شرایط کودک و خانواده وی و برخی فاکتورهای دیگر شامل ترکیبی از انواع روش های گفتاردرمانی می شود.
برنامه ی درمان رفتاری با تمرکز بر مشکلات ویژه ی گفتار و زبان با همراهی والدین و معلمان در مدرسه از مهم ترین راهکارهای گفتاردرمانی در درمان لالی انتخابی است.
این برنامه ها با هدف افزایش اعتماد به نفس کودک ، تقویت مهارت های ارتباطی بخصوص با افراد جدید و بهبود مشکلات گفتاری و زبانی ارائه می شوند.
کلمات مرتبط :
لالی انتخابی چیست – درمان لالی انتخابی – گفتاردرمانی لالی انتخابی – گفتاردرمانی در خمینی شهر – گفتاردرمانی در خیابان آپادانا – گفتاردرمانی در چهارباغ